top of page

RESA TILL SERBIEN 2017

29 maj

29 maj

I lördags åkte en grupp på pilgrimsfärd till Serbien. Under söndagen besökte vi många kyrkor i Belgrad, speciellt fint var att besöka Helige Sava kyrka!

29 maj

29 maj

I natt har vi övernattat i ett kloster tillägnat Helige Nikolai av Smyrna, där relikerna av Helige Nikolai Velomirovitch, vilkens skrifter vi ofta läser ur i våra kyrkor. Munkarna bjöd oss på en underbar frukost och ett fint andligt samtal om Kyrkans utmaningar i dessa tider!

Helige Nikolai Velomirovitch

29 maj

29 maj

Idag har vördat helige Justin Popovitch reliker i Ärkeängeln Gabriels klosterkyrka i Celije. Nunnorna där var mycket glada då de hörde att vi var greker av gamla kalendern och bjöd oss på välbehövligt kaffe! Helige Justin bed för Kyrkan i tider av oro och avfall!

29 maj

29 maj

Ikväll har vi besökt ytterligare två kloster, i det ena tillägnat Bebådelsen tonsurerades Patriark Pavle till munk. Nu är det ett nunnekloster. Kyrkan är från 1400-talet...

30 maj

30 maj

dag har vi besökt kloster på vad som många kallar "serbernas heliga berg". Här finns ett tjugotal kloster dock är bara hälften idag befolkade. Först besökte vi Helige Johannes Döparens födelses nunnekloster där frekmålning pågick.

30 maj

30 maj

Sedan har vi besökt Theotokos Avsomnandes nunnekloster på ett högt berg. Efter den långa vandringen upp och efter att venererat alla reliker bjöds vi på kaffe och en spektakulär utsikt.

30 maj

30 maj

På eftermiddagen har vi besökt klosterkomplexet i Zica!

30 maj

30 maj

På vägen mot Nis besökte vi Guds Moders Avsomnandes kloster nära Ljubostinjs där vi venererade relikerna av tsaritsan Miliza.

30 maj

30 maj

Vi gör nu sista klosterbesöket för idag för att bedja vid Äldste Tadejs andliga barns grav Fader Gabriel som hade profetians gåva, tillägnat helige Lukas!

30 maj

30 maj

Idag besökte vi ett kloster tillägnat Ärkeängeln Gabriel, mellan byarna Popsica och Pirkopac och åt lunch med den energiska Fader Varnava.

1 juni

1 juni

Idag har vi på förmiddagen besökt två medeltida kloster: Guds Moders Avsomnandes kloster, där fader Tadej ligger begravd (som redan lokalt vördas som helgon) och sedan Guds Moders intåg i templet där reliker av helige Gregorios Sinaiten finns.

1 juni

1 juni

Nu har vi besökt det fantastiska nunneklostret tillägnat Heliga Treenigheten i Manasija. En borg på en bergsluttning vilkens kyrka byggdes 1407.

1 juni

1 juni

Vi avslutade dagen med att besöka ett 1300-tals kloster tillägnat Kristi himmelsfärd i Ravanica!

2 juni

2 juni

dag har vi varit i Nis, där helige Konstantin föddes. Vi började dagen med att besöka Röda korsets koncentrationsläger som tyskarna anlade 1941. Här dödades cirka 12.000 fångar.

På bild syns sovsal och isoleringsrum (observera taggtråden på golvet).

Sedan besökte vi katedralen i Nis och Skalletornet där turkarna lät sätta upp kranierna på upprorsmakarna som en varning 1809. En fruktansvärd syn!

Sedan besökte vi Heliga Konstantin och Helena kyrka...

...där prästen visade alla kyrkans reliker.

bottom of page