top of page
fastemat.png

Potatis och rotfrukter i ugn

Fyll en ugnsplåt med potatis och de rotfrukter du har hemma eller hoppa över rotfrukterna. Använd ordentligt med olja och salt. Tillsätt någon örtkrydda om så önskas. Servera tillsammans med tex kikärtsbiffar eller bara med hommus och bröd. Gott och enkelt!

4 portioner

Ingredienser

  • 500 gram potatis, fast sort, 6-8 stycken

  • 500 gram rödbetor, 5-6 stycken

  • 2 morötter, 200 gram

  • 2 msk olja

  • salt

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk färsk timjan eller 1 krm torkad timjan, rosmarin eller oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Borsta potatisen eller skala den. Om det är fint skal så behåll det gärna på. Skär då bort fula delar. Skär i klyftor. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag samt torka med lite papper.

  3. Skala och dela morötter i stavar eller bitar i ungefär samma storlek som klyftpotatisen.

  4. Skala och putsa rödbetor samt skär i klyftor. Använd plasthandskar om du inte vill bli röd om händerna.


  5. Lägg klyftpotatis, morotsbitar och rödbetsklyftor i en långpanna - var för sig eller blanda. Ringla över lite olja, salt och kryddor. Blanda runt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt.

  6. Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått färg och är mjuka inuti. Vänd runt efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk.

  7. Smaka av med salt och servera ev med lite färsk timjan.

bottom of page