top of page
fastemat.png

All

Annas pressgurka

Annas pressgurka

Lite "tillbehör" kan piffa upp det mesta! Pressgurka går snabbt att göra och man kan passa på när gurkan är billig. Det blir ingen långtidskonserv men den håller någon vecka i kylen, till och med två, men den äts nog upp innan!

Klostrets bröd

Klostrets bröd

Vem kan motstå doften av hembakat bröd? Enkelt att göra och enkelt att äta tillsammans med allt!

Vitabönröra

Vitabönröra

En god och enkel röra som alternativ till hommus att ha på bröd, till potatis i ugn eller tillbehör till vilken annan maträtt som helst. Hur mycket vitlök och citron man ska använda får vars och ens smak avgöra.

Röd linssoppa

Röd linssoppa

Inget är så bra under fastetid som röd linssoppa! Den går snabbt att göra, är mättande och billig. Gör en stor sats och ät resterna som röra på bröd eller som en pastasås nästa dag eller två dagar senare! Vill man kan man tillsätta riven eller skivad morot, skalad och tärnad potatis, spenat eller kanske curry.

Kikärtsbiffar

Kikärtsbiffar

För dem som vill ha något att tugga på och som inte tycker om att se bönor eller kikärtor! Det kräver lite mer tid och arbete men kanske är värt det om det kan vara mer inbjudande för någon som är hungrig att äta fastemat...

”Pizzasoppa”

”Pizzasoppa”

Det luktar faktiskt lite pizza om den här soppan även om det enda som påminner om pizza är tomat och oregano! Men kanske namnet och lukten kan få någon mer att äta den… Den är hur enkel, billig och god som helst! Vill man göra den mer mättande och matig kan man tillsätta kokta vita bönor. Har man inte tillgång till rosmarin och timjan kan man förstås bara hoppa över det.

Konvertitkaka

Konvertitkaka

För många som konverterar till Ortodoxin kan fastan vara lite svår att vänja sig vid. Det här är ett recept särskilt för dem, men också en god kaka för alla sötsugna eller att bjuda på i fastetid. Det är ingen synd att äta något sött om man gör det i måttliga mängder!

Linstortillas

Linstortillas

Fantastiska röda linstortillas som är spannmålsfria, oljefria, proteinrika och fiberrika. Du behöver bara röda linser plus lite kranvatten (och salt om du vill).

Linsbiffar

Linsbiffar

Man kan få behöva tala om för någon att detta verkligen är fastemat och inte köttfärsbiffar! Krydda med det du tycker om, tex tacokrydda ger bra smak. Eller bara salt och peppar. Servera i hamburgerbröd eller rostbröd med ketchup eller tillsammans med potatismos.

Vitkål- och morotsfräs

Vitkål- och morotsfräs

Det här receptet kan göras enkelt men också varieras genom att tillsätta tex paprika eller rivna rotfrukter. Det är lite svårt att ange exakt hur mycket vitkål man ska ta, men mer än man tror eftersom den krymper i tillagningen.

Mustig ärtsoppa

Mustig ärtsoppa

Ärtsoppan är avskriven som den är från paketet med gula svenskodlade ärtor, bara fläsket är borttaget. Gör dubbel sats för en stor familj eller frys in eller ät flera dagar. Den är nästan bättre dagen efter man lagat den. Godare än vad du kunde tänka dig och väldigt mättande!

Kikärtsgryta med grönsaker

Kikärtsgryta med grönsaker

Valfria rotfrukter och grönsaker kan varieras i denna gryta efter tillgång och tycke. Se vad du har i kylskåpet, lägg till och dra ifrån efter smak. Kokosmjölk, soja- eller havregrädde gör den tillräckligt festlig att serveras som bjudmat för många.

bottom of page