top of page
fastemat.png

Mustig ärtsoppa

Ärtsoppan är avskriven som den är från paketet med gula svenskodlade ärtor, bara fläsket är borttaget. Gör dubbel sats för en stor familj eller frys in eller ät flera dagar. Den är nästan bättre dagen efter man lagat den. Godare än vad du kunde tänka dig och väldigt mättande!

4 portioner

Ingredienser

  • 4 dl gula ärtor

  • 1 liter vatten

  • 1 hackad gul lök

  • 1 tärning grönsaksbuljong (går bra att hoppa över)

  • 1 msk ingefära

  • 2 nypor timjan

  • senap, salt och peppar efter smak

Gör så här

Skölj ärtorna att blötlägg dem över natten (ca-10-12 timmar), häll av vattnet.

Koka upp ärtorna i nytt vatten med salt. Skumma av och låt sjuda tillsammans med lök, ingefära och buljong tills ärtorna är mjuka (ca 1 timme). Vill man ha soppan utan olja så går det utmärkt att hoppa över buljongtärningen som brukar innehålla olja. Rör om då och då. Späd med mer vatten om det behövs.

Smaka av med salt, peppar, senap och timjan. Om man vill kan man gärna mixa soppan med stavmixer så att den blir slät. Soppan blir god även utan ingefära, timjan och senap om man inte har det.

bottom of page