top of page
fastemat.png

Klostrets bröd

Vem kan motstå doften av hembakat bröd? Enkelt att göra och enkelt att äta tillsammans med allt!

3 limpor

Ingredienser

  • 100 gram jäst (2 paket)

  • 2 msk salt

  • ca 14 dl vetemjöl

  • ca 14 dl rågsikt

  • 1 liter vatten

Gör så här

Koka vatten.

Smula sönder jästen i en skål.

Blanda ut det kokta vattnet med kallt så att dit blir fingervarmt.

Häll lite av vattnet på jästen och rör tills jästen löst sig i vattnet.

Häll i resten av vattnet.

Tillsätt ca 1 liter vetemjöl och 1 liter rågsikt. Blanda. Tillsätt salt.

Tillsätt mjöl tills degen släppt bunken och inte kladdar.

Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 min.

Ta ut degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma till limpor.

Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med handduk och låt jäsa i 30 min.

Efter 15 min. sätt på ugnen på 200 grader (tar ca 15 min. att bli varm).

Grädda bröden i 30 min. Låt svalna på galler.

bottom of page