top of page
fastemat.png

Kikärtsgryta med grönsaker

Valfria rotfrukter och grönsaker kan varieras i denna gryta efter tillgång och tycke. Se vad du har i kylskåpet, lägg till och dra ifrån efter smak. Kokosmjölk, soja- eller havregrädde gör den tillräckligt festlig att serveras som bjudmat för många.

6 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 palsternacka

  • kålrot

  • 2 morötter

  • 1 stor zucchini

  • 1 burk (á 400 ml) kokosmjölk eller 2-3 dl soja- eller havregrädde

  • 1 burk (á 400 gram) kokta kikärtor

  • 4 msk olja

  • 3 dl vatten

  • 2 buljongtärningar

  • 2 msk maizena

  • Kryddor efter smak och tillgång (tex chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja eller curry)

  • Salt och peppar


Variera med att tillsätta tex pumpa, rotselleri (obs! lite pga stark smak), purjolök, aubergine, broccoli, paprika, ingefära...


Gör så här

Skala och hacka lök och vitlök.

Skär grönsakerna och rotfrukterna i mindre bitar.

Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.

Tillsätt kryddor. Fräs någon minut under omrörning.

Tillsätt grönsaksbuljong och grädde eller kokosmjölk, rör om och koka upp.

Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om. Koka upp under omrörning.

Låt grytan koka på medelvärme i ca 10-20 minuter tills grönsakerna mjuknat.

Häll av, skölj och tillsätt kikärtorna. Låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan tillsammans med ris.

bottom of page