Äppelkaka
Ortodoxa fasteperioder är ofta långa och ibland kan man behöva något sött även under fastan. En stor festdag kanske firas, någon har namnsdag eller barnen bara blir sugna på något gott. Den här äppelkakan går hem hos alla vid alla tillfällen! Gör gärna dubbel eller tredubbel sats i långpanna, frys in och ta ut när du får oväntat besök.
Ca 10 bitar
Ingredienser
3-4 skalade äpplen skurna i klyftor
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1,5 tsk kanel
1 kopp russin (går bra att hoppa över)
1 tsk bikarbonat
1 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär äpplena i klyftor.
Häll sockret över äpplena och låt dem stå ca 20 minuter eller till det blir till en saft.
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt olja och ev russin. Blanda i äppelsockersmeten. Man kan tillsätta lite vatten eller mer olja om smeten är för tjock och trögblandad.
Häll smeten i en smord bakform 20x25 cm (eller en rund vanlig kakform 22-25 cm i diameter).
Grädda i ca 50 minuter.